torsdag 27. august 2015

Hva vi syns om Bølgen

Vi var tre fra Odda som så førpremieren på Bølgen. Her er våre omtaler. 
Vi vil kjøre opp en serie med multianmeldelser på Oddakino sin blogg. Først ut er tre av oss som har sett Bølgen. Samme film - tre mennesker - hvor ulikt blir det? 

Kinosjef Bjørg Skogasel, kultursjefen Lage og Folkebadets sjef Kari Selje har alle sett filmen. Her kan du lese hva de syns om den: 


Bjørg Skogasel
Alarmen går ved skredsenteret i Geirangerfjorden! Raset geologene har fryktet er et faktum og en gigantisk flodbølge er på vei mot Geiranger.

Den erfarne geologen Kristian Eikjord (Kristoffer Joner) befinner seg plutselig midt i sitt livs verste mareritt. Han er splittet fra sin familie og det er 10 minutter til det fossende infernoet treffer. Det blir en livsviktig kamp mot klokken før de kraftigste naturkreftene Norge har sett treffer land.

BØLGEN er en storproduksjon av Hollywoodske dimensjoner, og blir den første katastrofefilmen som er laget i Skandinavia. Filmen er basert på det faktum at fjellpartiet Åkneset, som ligger midt i Geirangerfjorden, en dag vil rase ut og skape en kraftig flodbølge på over 80 meter som vil knuse alt på sin vei før den treffer land i Geiranger. Fjellpartiet har nemlig en over 700 meter lang og stadig voksende sprekkdannelse som utvider seg med 10 til 15 centimeter i året. Forskerne er enige om at raset en dag vil komme. De vet bare ikke når..

Norges første katastrofefilm får også æren av å åpne Den norske filmfestivalen i Haugesund 16. august.

Filmen er regissert av Roar Uthaug som skapte grøssersensasjonen Fritt Vilt. Nordisk Film Distribusjon som har lansert bl.a. Kon-Tiki og Max Manus og produksjonsselskapet Fantefilm som blant annet har stått bak suksessfilmene Fritt Vilt og Gåten Ragnarok, presenterer den største filmopplevelsen i 2015.

En fantastisk film som får oss til å tenke over hvor lite vi har å stille opp med hvis katastrofen inntreffer. Fantastiske skuespillere. Dette er en film som jeg anbefaler på det sterkeste.

Odda filmepoliti på rød løper.
Lage Thune Myrberget: 
Jeg tar bølgen. Fullstendig. Denne filmopplevelsen ble en av mine beste på mange år. For det første er det veldig godt skuespill. Kristoffer Joner skaper en engasjert faglige geolog med omsorg for både egen familien og sikkerheten til de han jobber for. 

Samspillet med Ane Dahl Torp er varmt og forståelsesfullt. De viser en avslappet og sensuell relasjon balansert med ansvar for sin lille familie med et barn og en tenåring. 

Dramaturgien i filmen løfter seg sikkert mot det store høydepunktet: Bølgen. Det som virkelig overrasker meg er hvordan manusforfatterne klarer å holde spenningen videre etter at bølgen har lagt seg. 

Det er nært, personlig, katastrofalt og nasjonalt. og det beste av alt er at dette faktisk komme til å skje. Alle vet det - bare ikke når! Dette er en katastrofefilm som alle kommer til å snakke om: Kan noe rase ut i Hardangerfjorden og rasere Odda? 


Bølgen på sitt høyeste før ankomst Geiranger kai. 

Kari Selje: 
«Bølgen» er blitt kalt Norges første katastrofefilm. Handlingen utspiller seg i Geiranger som ikke er så ulikt Odda. Det at en kan sette likhetstegn ved at en bor på et sted der det samme kunne skjedd får en virkelig til å holde pusten! 

Den tar for seg et tenkt scenario om hva som skjer når fjellmassene i Geiranger raser ut og skaper det som forskerne i virkeligheten har omtalt som tidenes flodbølge.

Forskerne og geologene har lenge visst at fjellpartiet Åkerneset, som ligger midt i Geirangerfjorden, en dag vil rase ut og skape en kraftig flodbølge som vil knuse alt på sin vei før den treffer land.

I filmen ser vi den erfarne geologen Kristian Ekjord (Kristoffer Joner) som plutselig er midt i sitt livs verste mareritt. Familien er splittet og det er minutter til en 80 meter høy bølge treffer land. Ane Dahl Torp spiller hans handlekraftige, hotelldriftende kone. Vi ser kampen de har med å redde livene til sine barn.

Effektene i «Bølgen» er utrolige og har de dyreste filmscenene som er laget i norsk film noensinne. Den har alt som skal til: spenning, drama og en meget effektiv dataanimasjon. Denne filmen er virkelig verdt å se!


Det er alltid ekstra kjekt å se film i Haugesund med alle skuespillerne, regisørene og andre film og kino folk. Vi traff på en blid og hyggelig Ane Dahl Torp i heisen på hotellet før premieren, og det er jo stas når kronprinsen er til stede og åpner festivalen og «Bølgen».


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar